Loading...

De spin


Benjamin heeft met zijn klas een herfstwandeling gemaakt. Ze hebben een hele boodschappentas verzameld met kastanjes, eikels en blaadjes in allerlei verschillende kleuren. Juf heeft ze ook allemaal paddenstoelen laten zien, maar die mochten ze niet meenemen. 

Daarna hebben ze in de klas van de kastanjes spinnenwebben gemaakt, met allemaal verschillende kleuren draad. Het web van Benjamin is groen, geel en rood, met nog een klein beetje grijs, omdat het rode draad op was. Hij neemt het meteen mee naar huis.

„Wat is het goed gelukt, Benjamin,” zegt mama, „Kom, we zetten het in de vensterbank, naast de pompoen.”

In de vensterbank van de woonkamer heeft mama een paar dagen geleden een pompoen neergezet, met een gezicht dat ze er zelf uit gesneden heeft. Ze heeft er heel lang over gedaan. Als je een kaarsje in de pompoen zet, licht het gezicht op en zie je dat de ogen en de mond helemaal scheef zijn. Maar dat heeft Benjamin maar niet tegen mama gezegd, want ze is er hartstikke trots op. 

Nu staat het gekleurde spinnenweb tegen het raam geleund, naast de lachende pompoen. Het regent buiten en het is al een beetje donker, dus mama steekt het kaarsje aan. Het ziet er heel herfsterig uit, een beetje griezelig maar toch ook leuk. 

Als Benjamin de volgende ochtend als eerste de woonkamer binnen komt, kijkt hij meteen naar zijn spinnenweb. Hee, wat gek, er lijkt wel een vlek op te zitten… Hij kijkt nog eens goed, en dan ziet hij het opeens: het is een spin. Er zit een echte spin in zijn gekleurde spinnenweb!

Op dat moment komen papa, mama en Sofie de kamer binnen. Het is zaterdag, dus ze hebben allemaal hun pyjama nog aan.  

„Kijk mam,” zegt Benjamin, „Er zit een echte spin in mijn web!”

„Hè jakkes,” zegt mama, „Ik kom niet kijken, hoor. Haal hem maar snel weg, alsjeblieft.”

Papa grinnikt, „Je weet toch dat mama bang is voor spinnen. Laat eens zien, Benjamin.”

Samen kijken papa en Benjamin naar de grote spin die op Benjamins web zit. Hij zit precies op het gele stukje, dus ze kunnen hem goed bekijken. Mama blijft aan de andere kant van de kamer staan.

„Zet dat beest nou maar buiten,” zegt ze.

„Ja maar misschien wil hij wel in mijn web blijven wonen!” zegt Benjamin.

Maar papa zegt dat het voor de spin vast fijner is om buiten te wonen, waar hij zelf een web kan spinnen en vliegen kan vangen. Hij pakt een jampotje en stopt de spin er in.

„Zet hem maar ergens buiten in de tuin, Benjamin.”

Benjamin loopt met de jampot naar buiten en laat de spin er uit op een blaadje van de heg.

„Sorry, spin,” zegt hij, „Je had best in mijn mooie web mogen wonen.”

Maar de spin draait zich meteen om en verdwijnt in de heg. 

Misschien had hij toch geen zin om steeds naar die lachende pompoen te kijken...

© Copyright 2018 Benjamin Bengel

Follow on Bloglovin


Over de schrijver

Margriet van der Goot

Margriet (1980) is schrijfster, webwinkeleigenaar en ex-verloskundige. Ze worstelt zich afwisselend vrolijk, gefrustreerd, zuchtend en soms zachtjes huilend door het bijna-fulltime huismoederschap heen, niet gehinderd door een enorm gebrek aan huishoudelijk talent. Tussen de bedrijven door maakt ze zich druk over feminisme, spelfouten in de krant en alle roze ellende die je als meisjesmoeder opgedrongen krijgt. Ze doet niet aan perfectionisme of superfoods, wel aan Agatha Christie en Dolly Parton.

Margriet woont met haar man, dochter en Franse bulldog Leo in de Randstad. Blog: http://maggiespen.wordpress.com/Volg ons op

Follow on Bloglovin

Betaalopties

Betalen via iDEAL  Betalen met uw Mister Cash account  Betalen met uw creditkaart of met uw PayPal account  Betalen via bankoverschrijving