Loading...

De Zwembroek


Vandaag moet Benjamin afzwemmen! Hij is hartstikke zenuwachtig.

“Stel je voor dat ik het opeens niet meer kan?” zegt hij, “Dan zink ik.”

“Dat zal wel loslopen,” zegt mama, “Je kunt toch heel goed zwemmen? Ik denk niet dat je ooit nog zult zinken.”

Ze staan met z’n tweeën in een kleedhokje in het zwembad. Mama haalt alle spullen uit de zwemtas. Benjamin is al bijna uitgekleed. Dan ziet hij mama een beetje moeilijk kijken. Ze voelt nog eens goed in de tas en steekt dan zelfs haar hoofd erin.

“O nee, hè,” zegt ze als haar hoofd weer uit de tas komt, “Ik ben je zwembroek vergeten in te pakken...”

“Wat?!” roept Benjamin, “Mà-ham!”

Hij is echt boos. Zometeen kan hij niet afzwemmen! En mooi niet dat hij in zijn blootje gaat.

“Ssst,” zegt mama, “Rustig maar. Je hebt gelijk, het is stom van me. Maar wacht, ik denk dat ik het wel op kan lossen.”

Mama loopt het hokje uit en Benjamin gaat op het bankje zitten. Nu is hij nòg zenuwachtiger. Hij heeft het koud, zo met alleen zijn onderbroek aan. Hoe laat zou het zijn? Als mama maar op tijd is!

Dan komt ze weer binnen. Ze is niet zo lang weggeweest.

“Kijk eens,” zegt ze blij, “Ze hebben bij de kassa altijd wat zwembroeken liggen om te lenen. Dus doe maar snel aan, dan zijn we ruim op tijd.”

Ze houdt de zwembroek omhoog die ze in haar handen heeft. Hij is felblauw met een patroon van bananen erop.

Benjamin trekt een vies gezicht, “Die is lelijk,” zegt hij, “Die wil ik niet.”

“Niet zeuren nu,” zegt mama, “Kom op, zwembroek aan, kleren aan, dan kunnen we naar binnen.”

Benjamin moppert nog wat na, totdat mama zegt dat hij zijn grote

mond moet houden omdat ze anders naar huis gaat.

Even later staan ze aan de rand van het zwembad. Benjamin heeft over zijn zwembroek een t-shirt en een korte broek aan. Eerst moeten ze namelijk met kleren aan zwemmen. Hij is blij dat niemand nu die lelijke zwembroek ziet. Maar zometeen moeten zijn kleren natuurlijk wel uit... Hij is helemaal vergeten dat hij eerst zo zenuwachtig was voor het afzwemmen.

Dan opeens is het zover. Plons! Benjamin ligt in het water en zwemt zo hard en netjes als hij kan. Het gaat best goed. Hij is zelfs als eerste weer bij de kant!

Dan moet hij zijn shirt en broek uit doen. En opeens herinnert hij zich de lelijke zwembroek weer. Hij was daarnet zo druk met zwemmen, dat hij die was vergeten. Hij kijkt voorzichtig om zich heen. Het lijkt wel of iedereen naar hem kijkt.

Dan moeten ze in een rij voor de startblokken gaan staan om weer in het water te springen.

Benjamin is als vierde. Maar hij let helemaal niet op. Hij denkt alleen maar aan de stomme zwembroek en hoe erg hij voor gek staat. Zonder dat hij het zelf merkt klimt hij op het startblok. Maar hij is zo diep in gedachten, dat hij vergeet om in het water te springen.

“Hup Benjamin, kom op!” hoort hij de zwemjuf opeens roepen. Hij schrikt en springt pardoes in het water. Hij vergeet helemaal te duiken. Maar de rest van het afzwemmen gaat goed en als hij uit het water komt ziet hij op de tribune mama, papa, opa en oma klappen en juichen.

Als hij een uurtje later, aangekleed en wel, zijn diploma krijgt, bedenkt hij dat het misschien toch niet zo’n lelijke zwembroek was. Het was juist een echte geluksbroek!

© Copyright 2019 Benjamin Bengel

Follow on Bloglovin


Over de schrijver

Margriet van der Goot

Margriet (1980) is schrijfster, webwinkeleigenaar en ex-verloskundige. Ze worstelt zich afwisselend vrolijk, gefrustreerd, zuchtend en soms zachtjes huilend door het bijna-fulltime huismoederschap heen, niet gehinderd door een enorm gebrek aan huishoudelijk talent. Tussen de bedrijven door maakt ze zich druk over feminisme, spelfouten in de krant en alle roze ellende die je als meisjesmoeder opgedrongen krijgt. Ze doet niet aan perfectionisme of superfoods, wel aan Agatha Christie en Dolly Parton.

Margriet woont met haar man, dochter en Franse bulldog Leo in de Randstad. Blog: http://maggiespen.wordpress.com/Volg ons op

Follow on Bloglovin

Betaalopties

Betalen via iDEAL  Betalen met uw Mister Cash account  Betalen met uw creditkaart of met uw PayPal account  Betalen via bankoverschrijving