Loading...

Ken Je Deze Nog – Fisher Price

Typ eens ‘retro Fisher Price’ in op Google en je wordt helemaal nostalgisch week van wat je allemaal ziet. 

De lachende telefoon! Het bolle vliegtuig! De parkeergarage met lift en benzinepomp! En die plastic poppetjes zonder ledematen met precies de juiste pasvorm voor alle auto’s, stoeltjes, schommels en wat dan ook. 

In de jaren zeventig en tachtig hebben we er allemaal mee gespeeld, zowel thuis als op school. Logisch ook, want het spul is oerdegelijk en werkelijk niet kapot te krijgen (probeer maar eens zo’n poppetje te slopen; lukt je niet). 

Een beetje research laat zien dat het bedrijf al in 1930 is opgericht en nog steeds een bloeiend bestaan leidt, hoewel nu in handen van speelgoedgigant Mattel. Die lachende telefoon, om maar eens een succesnummer te noemen, wordt nog steeds geproduceerd. Het schijnt dat hij een tijdje op de markt is geweest met druktoetsen in plaats van een draaischijf (want welke moderne peuter heeft er nou nog een boodschap aan een draaischijf?), maar dat dit na protesten van ouders weer is teruggedraaid. Dit voegt nog een extra dimensie toe aan wat natuurlijk sowieso al een heel onlogisch stuk speelgoed is: een lachende telefoon op wielen die een rinkelend geluid maakt als je hem aan een touwtje achter je aan sleept. Briljant!

Een persoonlijke favoriet was voor mij de rode pick-up, waarin achterin een vakje zat voor de zes gekleurde, plastic lp’s die erbij hoorden. Mijn ouders moeten gek zijn geworden van de eeuwige (en naar ik vermoed niet zo muzikaal verantwoorde) herhalingen van ‘Au clair de la lune’. Ook weer nieuw te verkrijgen, trouwens (leuk voor de opgroeiende Spotifygeneratie), net als het oude, vertrouwde Activity Center, maar met een kleine zoektocht op Marktplaats kom je ook al genoeg tegen. Let alleen wel op: vintage Fisher Price is alweer een officiële zoekterm aan het worden, dus denk even twee keer na voordat je vijf tientjes neertelt voor een gammel plastic vliegtuig uit 1976 - laat je niet gek maken!

 

Wat was jouw favoriet? Heb je nog vintage Fisher Price in huis, of heb je een oude bekende nieuw gekocht? Wat vinden je kinderen van de telefoon-met-draaischijf? Laat het ons weten op Facebook!

© Copyright 2019 Benjamin Bengel

Follow on Bloglovin


Over de schrijver

Margriet van der Goot

Margriet (1980) is schrijfster, webwinkeleigenaar en ex-verloskundige. Ze worstelt zich afwisselend vrolijk, gefrustreerd, zuchtend en soms zachtjes huilend door het bijna-fulltime huismoederschap heen, niet gehinderd door een enorm gebrek aan huishoudelijk talent. Tussen de bedrijven door maakt ze zich druk over feminisme, spelfouten in de krant en alle roze ellende die je als meisjesmoeder opgedrongen krijgt. Ze doet niet aan perfectionisme of superfoods, wel aan Agatha Christie en Dolly Parton.

Margriet woont met haar man, dochter en Franse bulldog Leo in de Randstad. Blog: http://maggiespen.wordpress.com/Volg ons op

Follow on Bloglovin

Betaalopties

Betalen via iDEAL  Betalen met uw Mister Cash account  Betalen met uw creditkaart of met uw PayPal account  Betalen via bankoverschrijving