Loading...

Ken je deze nog ? Modewijzer

De lijst met nutteloos, oncreatief speelgoed dat tot grote ergernis van ouders een enorme aantrekkingskracht op kinderen heeft is eindeloos. Dit is nu zo, en zo was het ook in 1985. Zo hebben mijn ouders jarenlang geweigerd iets van My Little Pony in huis te halen, omdat ze het concept van plastic paardjes in pastelkleuren waar je verder niks mee kon beginnen te stupide voor woorden vonden. Ze hadden natuurlijk gelijk, maar voor mij nam My Little Pony vervolgens haast mythische proporties aan, waar mijn levensgeluk volledig van af leek te hangen. Tja.

Iets minder leeghoofdig, maar toch ook behoorlijk nutteloos was Modewijzer. Het idee is best leuk: op een ronde tekentafel met drie draaischijven kon je verschillende hoofden, torso's en benen met elkaar combineren en overtrekken, waardoor je tekeningen kreeg van dames met allemaal verschillende outfits aan. Vervolgens kon je ze mooi inkleuren, uitknippen en dan... Nou ja, dan niks. Dat was het. Kijk er op YouTube maar eens een reclamefilmpje op na (let vooral ook op de hilarisch ouderwetse intonatie van de voice-over). "Ontwerpen, kleuren en knippen, en je collectie is klaar!" Wat je dan vervolgens met al die uitgeknipte papieren poppetjes moest doen, was niet duidelijk. In het filmpje worden ze artistiek op een kamerbreed prikbord geprikt, maar dat lijkt me niet echt een avondvullende activiteit.

Ik had een Modewijzer, vreemd genoeg. Vast gekregen van mijn lieve vader, die iets coulanter tegenover dom speelgoed stond dan mijn moeder (van hem kreeg ik ooit een Miss Make-up, ook zo'n waanzinnig stuk roze speelgoed). Ik geloof wel dat ik er redelijk vaak mee gespeeld heb, maar heb geen idee meer wat ik met de 'ontwerpen' deed. Ik heb ze in ieder geval nooit kunstzinnig aan de muur gehangen.

Girls will be girls, en suf speelgoed zal altijd blijven bestaan. Als je zelf een kleine fashionista hebt, en eventueel een groot prikbord dat gevuld moet worden: Modewijzer is uiteraard op grote schaal tweedehands te verkrijgen. Maar voor wie een modernere variant zoekt, Djeco heeft een hele leuke en die vind je hier.

© Copyright 2019 Benjamin Bengel

Follow on Bloglovin


Over de schrijver

Margriet van der Goot

Margriet (1980) is schrijfster, webwinkeleigenaar en ex-verloskundige. Ze worstelt zich afwisselend vrolijk, gefrustreerd, zuchtend en soms zachtjes huilend door het bijna-fulltime huismoederschap heen, niet gehinderd door een enorm gebrek aan huishoudelijk talent. Tussen de bedrijven door maakt ze zich druk over feminisme, spelfouten in de krant en alle roze ellende die je als meisjesmoeder opgedrongen krijgt. Ze doet niet aan perfectionisme of superfoods, wel aan Agatha Christie en Dolly Parton.

Margriet woont met haar man, dochter en Franse bulldog Leo in de Randstad. Blog: http://maggiespen.wordpress.com/Volg ons op

Follow on Bloglovin

Betaalopties

Betalen via iDEAL  Betalen met uw Mister Cash account  Betalen met uw creditkaart of met uw PayPal account  Betalen via bankoverschrijving